Ontario Electrical Safety Code — Bulletins

Bulletin 26-27-3
Receptacles for maintenance of HVAC and similar equipment located on rooftops
Rules 2-316, 26-708, and 26-710

Issued May 2022
Supersedes Bulletin 26-27-2

Scope
1) Background
2) Requirements of rooftop receptacles
3) Location of receptacles
1) Background

Routine maintenance of heating, ventilation, and air conditioning (HVAC) and similar
equipment located on rooftops has presented the need for receptacle(s) to be installed
on the roof near the equipment. Installation of maintenance receptacle(s) will provide
service technicians with the power source that may be required to perform maintenance
tasks, while the equipment is safely de-energized / disconnected.

Rule 2-316 requires at least one receptacle to be installed for the maintenance of HVAC
and similar equipment located on rooftops in other than dwelling units. Rule 26-710 lists
the requirements for those receptacles in terms of location, rating, protection, etc.

2) Requirements of rooftop receptacles

Question 1
What type of rooftop equipment will Rule 2-316 apply to?

Answer 1
All new HVAC equipment require a receptacle in conformance with Rule 2-316.

Note
Notwithstanding Rule 2-316 ventilating fans, with no integral industrial control
equipment, shall not require a maintenance receptacle.

Question 2
When replacing an existing rooftop unit on an existing building, does Rule 2-316 require
a receptacle for maintenance to be installed for the replaced unit?

Answer 2

No, replacement of existing equipment does not require a new receptacle to be
installed, provided the existing electrical circuit is not altered or replaced in
characteristics.

Question 3
When adding a new rooftop unit to an existing building installation, does Rule 2-316
require a receptacle for maintenance to be installed for the new unit?
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Answer 3
Yes, all new installations require the installation of a maintenance receptacle in
accordance with Rule 26-708 and 26-710.

Question 4
Does Rule 26-710 b) require a dedicated branch circuit for each receptacle installed as
per Rule 2-3167?

Answer 4

No. Rule 26-710 permits more than one receptacle (installed to satisfy Rule 2-316) to be
supplied from the same branch circuit, however, this branch circuit is not permitted to
feed any other type of outlets or equipment.

Question 5
Does the code permit a receptacle, which is built into the rooftop equipment, to satisfy
Rule 2-316 for the maintenance receptacle?

Answer 5

Yes, provided it is satisfying all the requirements of Rule 26-710, including supplied
from a dedicated circuit and electrically isolated from the wiring of the rooftop unit. The
intent of the rule is to provide an electrical power source to operate any tools required
for maintenance operations, while the equipment is completely and safely de-energized
and isolated.

3) Location of rooftop receptacles required by Rule 2-316
Question 6
Regarding Rule 26-710 d), Can one receptacle be used for more than one piece of
equipment?
Answer 6
Yes, provided that the receptacle is located not more than 7.5 m of the serviced
equipment. .

Diagram B1 - one receptacle within 7.5 m from more than one rooftop equipment
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One receptacle can be provided for more than one piece of equipment, os
long as the HVAC equipment is not located greater than 7.5 m from the
receptacle.
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